Historie.

Det begyndte med en 14 dages ferie i Gambia for skagboen Arne Holm og hustruen Britta Nielsen. Så blev det til et større projekt med at bygge en skole for fattige børn i Samboyang i Gambia. Og nu har det i høj grad, udviklet sig til et Skagen -Projekt.

Det gik meget stærkt med opbakningen, efter at der havde været en historie om projektet i Avisen. Folk ringede helt uopfordret til os og spurgte, hvad de kunne hjælpe med, fortæller Arne Holm.
Den lokale vindmøllefabrik Vestas, har for eksempel foræret 500 m2 stålplader, så der er nok til taget i den nye skole, toiletbygning og køkkenbygning.
Nedbrydnings firmaet, som er i gang med nedrivningen af SID bygningen i Skagen, har givet Arne Holm lov til at tage alt, hvad han kan bruge, til skolen.  Et andet firma har sponseret en palle med søm, skruer og beslag. Lokale tømrerfirmaer har foræret vinduer og døre til skolen.  En privatperson har foræret en masse værktøj. Grundfos jubilæumsfond har givet 30.000.- kr. til en solcelle pumpe til den lokale brønd ved skolen.

Kæmpe container

En kæmpe container, der er 10 meter lang, 2,35 meter bred og 2,45 meter høj, står nu i Grindsted med byggematerialer fra bl.a. Skagen.  Containeren har Top coat i Skagen, foræret projektet.
Skagen Beton, har sponseret transport af det omfattende materiale fra Skagen til Grindsted.
Også de 35,000,- kr. som det koster at sende containeren til Gambia, er der givet tilsagn om, og den Danske konsul i Gambia har lovet at sørge for, at både container og indhold havner på rette sted, så det hele er klar, når skagboerne kommer derned for at gøre arbejdet med skolen færdigt.  Det hele blev, pakket ned i den store container.
Den Danske konsuls hjælp er vores garanti for, at det ikke går, som det gik for Gambias Venner, som på TV2 satte fokus på i en udsendelse tidligere i år, fastslår Arne Holm, der understreger at han og de andre tilknyttet skoleprojektet i Samboyang aldrig har haft noget at gøre med Gambias Venner.

Skole på vej op.

Og mens gavmildheden vokser og vokser i Skagen, vokser en ny skole op i det fattige Samboyang, en skole for fattige børn, der ellers aldrig ville komme i skole.
Meldingen fra Gambia er, at de er færdige med at opføre murene til den nye skole,og at de nu er i gang med at mure spisesalen op. Vi er i telefonisk kontakt med dem hver uge og de fortæller lykkeligt om, hvordan arbejdet går, fortæller Arne Holm.
Arne Holm var sammen med  Verner Herbst fra Grindsted i Gambia for at starte projektet op, så de kunne komme i gang med at støbe fundamenter til skolen i marts i år. Selve arbejdet med at mure er mere eller mindre overladt til forældrene, der kan se frem til, at deres børn lærer at læse og skrive, noget forældrene desværre ikke selv har opnået.  De støber selv stenene til bygningen, mændene står for støbearbejdet, medens kvinderne hejser vand op af brønden og sørger for vand til støbearbejdet.   Alle vil gerne hjælpe, men de har meget svært ved selv at tage initiativ til noget.
En ældre lokal mand i Gambia, Alcarloe, har foræret ca. 500 familier hver et stykke jord, så de kan bygge huse til sig selv, og har også foræret et stort stykke jord tilden nye skole, fortæller Arne Holm.
Skagen-skole
Selvom den nye skole ikke bliver Skagen-gul, vil den i høj grad være bygget af materialer fra Skagen og tegnet af en Skagen-arkitekt. Ja selv en del af møblerne og tavlerne til de 4 klasselokaler i den nye skole kommer fra Skagen. Nærmere bestemt fra Hedeboskolen og Kappelborgskolen.
Britta Nielsen og Arne Holm tager selv turen til Gambia i oktober og november, og med til Gambia tager også Egon Mejer og hustruen Bodil fra Skagen samt Verner Herbst fra Grinsted. Så skal der støbes gulve og laves tag. De tre mænd, en tidligere ejer af et VVS-firma, en tømrer/pladesmed og en malermester, er jo alle pensionister, så de kan bruge så meget tid, som de har lyst til med at hjælpe andre. Arne Holm kan faktisk ikke forstå, at han tidligere har haft tid til at have sitr eget VVS firma i Skagen.

Han snakker om projekterne i Gambia hele tiden, tænker næsten ikke på andet, drømmer også om det om natten. Jeg har givet ham forbud mod at snakke om det, når vi er i byen, men det hjælper ikke, for næsten uanset hvor vi kommer, så spørger folk til projektet, griner Britta Nielsen, der nu også selv bliver mere og mere bidt af projekterne i Gambia, ja selv hendes niece har nu valgt at flytte til Gambia for at arbejde fast indenfor tandplejen der hos en Svensk tandlæge.
Faktisk er det også planen at Britta & Arne på et tidspunkt selv bygger et hus, tæt på den nye skole.
Arne Holm er allerede begyndt at snakke om, at de vist godt kunne bruge en ny skole i Gunjur, der ligge cirka 20 kilometer syd for Samboyang.   Men vi flytter ikke permanent til Gambia. Vi bliver i Skagen, fastslår Britta Nielsen, der gik på efterløn i august og dermed også får mere tid til at tænke på Gambia.
Den nye skole i Samboyang, der kommer til at bestå af fire store klasseværelser og en spisesal, i alt en bygning på 31 gange 11 meter, samt en køkken- og toiletbygning, der ventes at være klar til at tage imod elever i januar eller februar 2009.

Borgmester Dembo Touray, Arne Holm og Anne Grethe Madsen.